30.8.16

SOTHIS / SATIS / ESFINX / ISIS I NEFTIS

SOTHIS


SATIS

Deessa egípcia de la caça associada, després de convertir-se en l'ull de Ra - Déu del Sol -, a la fertilitat i a l'amor. També es relaciona amb la inundació, essent així com s'identifica amb una forma de l'estrella Sothis - que apareix al cel nocturn a l'inici de l'estació - on viu l'ànima d'Isis, símbol de vida i resurrecció. D'aquesta manera, Satis esdevé una forma d'Isis. 


ESFINX

L'esfinx, qui amb el seus ulls reflecteix la serenitat d'una certesa, en la mitologia egípcia, es presenta com un lleó ajagut amb cap humà. La seva funció és la de preservar i protegir, és per això que es creava al costat de les portes d'accés. Segons l'Estela de l'Inventari, l'esfinx és la casa d'Isis. Esfinx i deessa es relacionen amb l'estrella anunciant Sothis. 

En la mitologia grega, l'esfinx era dotada d'ales d'ocell i tenia el rostre de dona. Aquesta, la grega, era la que plantejava enigmes. N'hi ha un, a part del més conegut, que diu així: 

'Hi ha dues germanes una de les quals engendra a l'altra,
 i al seu torn, és engendrada per la primera.'


ISIS I NEFTIS

Les germanes Isis i Neftis són les dues naturaleses d'una mateixa essència. Una no pot existir sense l'altra. En elles rau l'enigma que tota dona és. La humana sempre s'alimenta de la salvatge i és aquesta darrera la que es troba a dins la casa, allà on la resposta a tot enigma s'escolta. Si es traspassa el desig de possessió, la llum de Sothis acompanya.